70 vuotta sitten syntyi pieni tytönrääpäle talven kylmimpään aikaan joulukuun lopulla.Oli niin kylmä etträ uuninpankolla oli vauvanpeti. Siellä minä huusin täyttä kurkkua, oil ns. koliikkivaiva, se tunnistettiin jo siihen aikaan

Isosiskolle minun syntymä oli suurikin järkytys, meillä on ikäeroa n.3vuotta.Äitin piti minua jatkuvasti hyysätä ja mustasukkaisuus  tuli siskolle mielipahaksi kun jäi vähemmälle huomiolle.Siinä se vaiva kuitenkin parani ja lapsuus alkoi.

Sain seuraavan siskon jo 1.3 vuoden kuluttuaja en muista kun sen että yhdenvertaisina leikit leikittiin.Sisaruksia tuli sen jälkeenkin, ja yhdessä aloitettiin koulunkäynnit.Koulu olikin lähellä, pellon poikki tai metsäpolkua ehti riviin kun kello soi.

Yläaste oli kirkonkylällä ja sinne kuljettiin linja-autolla.Kävin 10 luokkaa ns. valinnaisluokan viimeksi.

Sen jälkeen tulikin työnhaku jo ajankohtaiseksi kun kotona oli paljon elätettäviä eikä ollut kun muutaman lehmän maitotili.Isä kävi kyllä joskus tilapäistöissä ja äitikin autteli rahan hankinnassa.Kotona auteltiin kykyjemme mukaannuorasta lähtien.

Olin n.16 vuoden ikäinen kun äiti rupesi hankkimaan minulle ja siskolle työtä. Olimme poimimassa viinimarjoja kun kaksi  rouvaa tuli kirkonkylältä tarjoamaan piianpaikkaa. Niin meidät palkattiin siltä istumalta, minä sain paikan rakennusmestariperheestä ja sisko opettajaperheestä. Asuimme pienessä hellahuoneessa ja kuumakin siellä oli.

Kolme vuotta viihdyin kahden pojan kaitsijana ja sitten ajattelin että pitäis alkaa koulujakin käymään tulevaisuutta varten.Pyrin ammattikouluun pukuompelulinjalle, sitä kesti 2vuotta.Kävin kotosalla joka toinen viikko,Linja-auto jätti pienen kylän tienhaaraan ja siitä piti kävellä n,10 kilometrin matkä kotia, Joskus jätin polkupyörän erään talon pihalle puoilmatkassa tai sitten käveli 'tätini kotiin ja sieltä pyörällä kotiin.

Koulun loputtua tulikin työnhaku eteen.Pääsin kappatehtaalle töihin ja siitä se nuoruus varsinaisesti alkoi.Asuttiin viiden tytön kanssa kerrostalokolmiossa ja porukassa hullaannuttiin tanssi ja muihinkin rientoihin.Poikiakin riitti ja alkoholiakin kokeiltiin.Kotona kävin harvakseltaan junalla. asemalta joskus sisko haki kun oli pitkä matka kotia.Menomatkan velipoika vei linja-autoasemalle traktorilla, josta jatkoin junalla työpaikalle.

Viihdyin siinä työpaikassa 2,5 vuotta.Sitten tekikin mieli vähän suurempaan maailmaan.Sain työpaikan Etelä-suomesta.Siihen mennessä olikin jo suurimmat nuoruudenhullutukset koettu.Tanssimassa kyllä käytiin ja yritettiin elämänkumppania hakea. Iltaisin suoritin työn ohella tämän nykyaikaisen keski koulun ja jatko-opinnoillekkin pyrin. Mutta nnihän siinä kävi että löysin miehenpuolen ja esikoinen teki tuloaan.Muutin yksiöön ja viikonloppuisin kävin miesystävän luona toisella paikkakunnalla missä hän oli töissä.Viimeisenä raskausaikana menimme vihille joulun alla ja muutin tehdaspaikkakunnalle. asuimme miehen työsuhdeasunnossa. poika syntyikin vuoden alussa.Miehen sukulaiset oli ruotsinkielisiä ja ainoa isompi ongelma avioliitossa oli kieli, ja kulttuurierot. Pojat oppi kaksikieliseksi ja siitä on ollut ainakin nuoremmalle suuri hyöty.

Kolme vuotta viihdyin kotona ja kun aloimme rakentamaan omakotitaloa, lähdin tyäelämään lainarahoja lyhentämään.Pääsin paikalliseen pukutehtaaseen. Sitten rupesin odottamaan kuopusta ja jäin  äitiyslomalle.Vanhin poika aloitti sopivasti koulunkäynnin, heillä on yli 7 vuotta ikä eroa ja sain olla kotona. Aloitin taas työssäkäynnin kuopuksen ollessa 2vuotias. Sitten alkoi se lamakausi ja ja jouduimme työttämiksi samaan aikaan.Kävin työllisyyskursseja puhtauspalvelu ja sairaala-alalle. Harjoitusjaksoja oli kaupungilla ja sairaalassa.

Viisikymppisenä sain vakipaikan kaupungiltaja sitä tein eläkeikään asti, loppuajan työkyvyttömyyseläkkeellä. Sairauksiakin sattuimatkan varrella. Ulkomaan matkojakin tehtiinja elämä meni tasaista tahtia eteenpäin.

Nuorempi poika muutti ulkomaille töihin kun on hyvä kielitaito. Vanhimmalla on kaksi poikaa ja niitä on paimenneltu yli 10 vuotta.Nyt kun ollaan eläkkeellä niin ilman niitä on hiljaiseloa vietetty tässä samassa talossa.

 

 

 

 

 

 

  ,,.